Bebek uykusu ve kundak
BEBEK UYKUSU VE KUNDAK
Kundaklama, bebeklerin sakinleşmesine, uykuya daha kolay geçmelerine ve uyku süresinin uzamasına yardımcı olan eski bir uygulamadır.
Doğumdan itibaren bebeğin kendi başına dönmeye başladığı 2-3 aya kadar kundak kullanılabilir. Amerikan Pediatri Akademisi bebekler kendi başına dönmeye başladığında kundaklamanın bırakılmasını önerir. Bu dönemde moro refleksi de genellikle ortadan kalkar. Bebeklerin bu aşamadan sonra serbest hareket etmeleri güvenlik açısından kritik hale gelir. Yüz üstü dönebilen bir bebeğin kundaklanması ani bebek ölümü sendromu riskini artırır.
Kundağın yararları:
Çalışmalar, kundaklamanın yenidoğanlarda uykunun düzenlenmesine yardımcı olduğunu, bebeklerinin uykuya dalma ve sürdürmelerini desteklediğini göstermektedir.
Kundaklama bebekte anne karnını taklit eden bir sarmalanma hissi oluşturur. Bu da bebeğin kendini güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur.
Kundak ayrıca irkilme refleksi olarak da bilinen Moro refleksini engelleyerek uykunun bölünmesi önler. Bu da kesintisiz veya daha uzun süre uyumaya imkân sağlar.
Kundak bazı bebeklerde gaz sancılarını ve bu sancılara bağlı ağlama ve huzursuzluğu azaltabilir.
Kundağın olası zararları:
Vücut ısısında artış: Kundaklama bebeklerin vücut ısılarını artırabilir. Vücut ısısının aşırı yükselmesi ani bebek ölümü sendromu riskini artırır. Bu nedenle, kundaklama sırasında ortam ısısı ve bebeğin vücut sıcaklığı yakın aralıklarla izlenmelidir.
Gelişimsel kalça displazisi riski: Bacakları da içine alan sıkı kundak kalça displazisi riskini artırır. Bu nedenle bebeğin kollarının sarıldığı, bacaklarının serbest kaldığı yarım kundak tercih edilmektedir.
Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski: Kundaklanmış bir bebeğin yüzükoyun yatırılması veya kendi başına dönebilen bebeklerin kundaklanmaya devam edilmesi ani bebek ölümü sendromu riskini artırır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi kundaklanmış bebeklerin mutlaka sırt üstü uyutulmalarını ve kendi başlarına dönmeye başladıklarında kundaklamanın bırakılmasını önermektedir
Kundak kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler:
Doğru teknik: Kundak çok sıkı olmamalı, göğüs ya da karın üzerinde baskı veya bebeğin nefes almasında zorluk oluşturmamalıdır. Ayrıca kundak özellikle kalça ve bacak bölgesinin hareketine izin vermelidir.
Doğru süre: Bebek kendi başına döndüğü 2-3 aydan sonra kundak bırakılmalıdır.
Uygun pozisyon: Kundaklanan bebeklerin her zaman sırt üstü pozisyonda uyuması önerilir.
Isı kontrolü: Vücut ısısında istenmeyen artışları önlemek için pamuklu, nefes alabilir kumaşlar tercih edilmeli, bebeğin vücut ısısı ve ortam sıcaklığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Çocuk Gelişimi Departmanı
Atakum-Samsun
İletişim: 0552 369 06 55