Bebek ve çocuklar neden sabah erken uyanır ?
Yaş, gelişim düzeyi ve aile dinamiklerine göre değişkenlikler olmakla birlikte bebek ve çocukların büyük bir kısmı sabahleyin 06.00-08.00 saatleri arasında uyanırlar.
Sabah erken uyanmanın çok sayıda nedeni vardır. Bunların başlıcaları:
- Biyolojik ritmin oluşmamış olması. Yaşamın ilk aylarında biyolojik ritim oluşuncaya kadar bu durum normaldir.
- Uykuya engel sağlık sorunları
- Normal uyku fizyolojisi. Gecenin ikinci yarısında daha hafif olan REM uyku baskındır. Bu saatlerde uyku baskısı da azalmıştır. Her iki faktör birleştiğinde uyanmak kolaylaşırken, uykuya dönmek zorlaşır.
- Açlık. Özellikle küçük bebekler beslenme ihtiyacı nedeniyle erken uyanabilirler. Bu durum rüya öğünü ile aşılabilir.
- Aşırı beslenme
- Destekli uyuma. Dış destek ile uyuyan bebekler uyku döngülerinin bitiminde kendi başlarına yeni uyku döngüsüne girmekte zorlanırlar. Uyku baskısının azaldığı sabaha karşı saatlerde bu durum erken uyanma ile sonuçlanabilir.
- Alışkanlık. Üst üste ve uzun süre düzenli olarak erken kalkan bebeklerde bu durum alışkanlık haline gelebilir. Alışkanlık değişiminde, davranış edindirme ve değiştirmenin genel prensipleri uygulanır.
- Akşam erken uyuma. Erken uyuyan bebekler sabahleyin erken saatlerde gece uykusunu tamamlamış olabilirler.
- Gündüz uykusunun fazla olması. Gündüz fazla uyuma, gece uykusunun gündüze kaymasına neden olur. Bu durumun en belirgin göstergesi sabah erken uyanma ve gündüz uyku saatlerinde kaymadır.
- Gündüz uykusunun az olması. Yorgunluk ve uyku açlığı sabah erken uyanmaya neden olabilir
- Sabah erken saatlerde oda ve ev içinde hareket, ses ve alarmlar. Ses hassasiyeti olan bebeklerde bu duruma özellikle dikkat edilmelidir.
Sabah erken uyanan bebek ve çocuklarda bu duruma neden olan faktörler belirlenmeli, bir plan çerçevesinde ve kademeli olarak nedene yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Çocuk Gelişimi Departmanı
Bebek ve Çocuk Uyku Danışmanlığı Programı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi Dil ve Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55
Türkçe Heceleme Kılavuzu – BEKAM Samsun Ergoterapi ve Danışmalık Merkezi
Türkçe Heceleme Kılavuzu ve PDF belgesi:
Türkçe bir kelime hecelerine nasıl ayrılır veya hecelere ayırma ya da heceleme kuralları nelerdir? Öğrenci ve ailelerin en sık aradığı veya en çok merak ettikleri konulardan birisidir.
BEKAM Terapi ve Danışmanlık Merkezi olarak, öğrencilerin heceleme kurallarını kolay ve kalıcı olarak öğrenmeleri için Türkçe Heceleme Kurallarını sistematik hale getirerek sizler için derledik.
Çocuklar Hangi Sıklıkla İdrara Çıkmalı?
Çocuklar Hangi Sıklıkla İdrara Çıkmalı?“ Bebek ve çocukların günlük hangi sayıda ve sıklıkta idrar yapması gerektiği ailelerin merak ettiği konulardan birisidir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Ses Hassasiyetini Düşündüren 15 Bulgu
Çocuklardave bebeklerde ses hassasiyetini düşündüren 15 bulgu nelerdir?
Ses hassasiyeti, diğer insanlar için kabul edilebilir düzeydeki seslerin bir bebek veya çocuk tarafından aşırı, rahatsız edici, acı verici, tedirgin edici ya da kaygı verici olarak algılanmasıdır.