Bebeklerde Dil Gelişimi İçin 10 Tavsiye
0-2 YAŞ BEBEKLERDE DİL GELİŞİMİ İÇİN DİL ve KONUŞMA TERAPİSTLERİNDEN 10 TAVSİYE
Yaşamın ilk yılları dil gelişimi için oldukça kritiktir. Bu dönemde dil gelişimi destekleyici yaklaşım ve etkinlikler dil becerisinin daha kolay ve kalıcı edinilmesini sağlar.
Dil terapistlerinin bebeklerde dil gelişimi için tavsiyelerini sizler için derledik.
- Erken ve sürekli konuşun: bebekler daha doğmadan konuşmaları duymaya başlarlar. Onlarla doğdukları andan itibaren konuşmak, dil gelişimini desteklemek için oldukça önemlidir. Basit, net ve yavaş bir şekilde konuşarak etkileşimde bulunun.
- Yüz ifadeleri ve ses tonları kullanarak konuşun: bebekler sadece kelimeleri değil, aynı zamanda yüz ifadeleri ve ses tonlarını da öğrenirler. Konuşurken göz teması kurun, gülümseyin ve farklı tonlar kullanarak yüz ifadeleriniz ve beden dilinizle konuşmalarınızı destekleyin.
- Cevap verin: bebeğinizin çıkardığı seslere (babıldama, agulama, gülümseme, ağlama) cevap vererek etkileşim kurun. Bu, bebeğin iletişim kurduğunda karşılık alacağını öğrenmesine yardımcı olur ve dil gelişimini teşvik eder.
- Şarkı söyleyin: ninniler, çocuk şarkıları veya basit tekerlemeler dil gelişimi için harika bir araçtır. Ritmik ve tekrarlayıcı yapıları bebeklerin kelimeleri ve cümle yapılarını öğrenmesini kolaylaştırır.
- Hikâye ve masal anlatın, kitap okuyun: bebeğinizin yaşı ne olursa olsun, ona hikaye ve masal anlatmak ve kitap okumak dil gelişimi için çok yararlıdır. Yaşına uygun kitaplar seçin ve ona her gün kitap okuyun. Resimleri gösterin, renkler ve nesneler hakkında konuşun.
- Ekrandan uzak tutun. Erken çocukluk döneminde ekranla temas dil gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle 0-2 yaş grubu çocukların ekran karşısında vakit geçirmeleri önerilmez.
- Adlandırın: çevredeki nesneleri, oyuncakları, yiyecekleri ve insanları adlandırarak konuşun. “bu bir top”, “işte annen” gibi basit ifadeler kullanarak kelime dağarcığını genişletmeye yardımcı olun.
- Bekleme süresi verin: bebeğinizle konuşurken ona cevap vermesi için zaman tanıyın. Onun konuşma çabalarını destekleyin.
- Taklit oyunları oynayın: bebeğinizin çıkardığı sesleri ve yüz ifadelerini taklit edin. Bu, onların sizinle olan etkileşimlerini artırır ve dil gelişimini destekler.
- Günlük etkinlikleri anlatın: gün boyunca yaptığınız etkinlikleri bebeğinize anlatın. Örneğin, “şimdi sana mama yapıyorum” veya “hadi parka gidiyoruz” gibi cümlelerle onunla sürekli iletişim halinde olun.
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Ergoterapi Departmanı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi, Dil Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55
Türkçe Heceleme Kılavuzu – BEKAM Samsun Ergoterapi ve Danışmalık Merkezi
Türkçe Heceleme Kılavuzu ve PDF belgesi:
Türkçe bir kelime hecelerine nasıl ayrılır veya hecelere ayırma ya da heceleme kuralları nelerdir? Öğrenci ve ailelerin en sık aradığı veya en çok merak ettikleri konulardan birisidir.
BEKAM Terapi ve Danışmanlık Merkezi olarak, öğrencilerin heceleme kurallarını kolay ve kalıcı olarak öğrenmeleri için Türkçe Heceleme Kurallarını sistematik hale getirerek sizler için derledik.
Çocuklar Hangi Sıklıkla İdrara Çıkmalı?
Çocuklar Hangi Sıklıkla İdrara Çıkmalı?“ Bebek ve çocukların günlük hangi sayıda ve sıklıkta idrar yapması gerektiği ailelerin merak ettiği konulardan birisidir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Ses Hassasiyetini Düşündüren 15 Bulgu
Çocuklardave bebeklerde ses hassasiyetini düşündüren 15 bulgu nelerdir?
Ses hassasiyeti, diğer insanlar için kabul edilebilir düzeydeki seslerin bir bebek veya çocuk tarafından aşırı, rahatsız edici, acı verici, tedirgin edici ya da kaygı verici olarak algılanmasıdır.