Çocuklarda Gecikmiş Konuşmada Ergoterapinin Yeri ve Önemi
Konuşma gecikmesi olan çocuklara yardımcı olmak için, dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişimciler, ergoterapistler ve psikologlar birlikte çalışır.
Ergoterapi, çocuğun günlük hayata katılımını artıracak becerilerin gelişmesine yardımcı olur. Bu, çocuğun çevresini anlaması ve ona uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Gecikmiş Konuşma Nedir?
Gecikmiş konuşma, çocuğun dil becerilerinin yaşıt ve gelişim düzeyine göre geri kalmasıdır. Bu durum bazen duyusal ve/veya motor problemlere bağlı olabilir. Çocuk, çevresindeki ses, hareket ya da diğer duyusal bilgileri doğru bir şekilde işleyemediğinde konuşma gelişimi gecikebilir.
Duyusal Bütünleme ve Konuşma Gelişimi
Bazı çocuklar “duyusal bütünleme bozukluğuna” sahip olabilir. Bu, çocuğun vücudundan ve çevresinden gelen bilgileri organize etmede zorluk yaşadığı bir durumdur. Çocuk görme, işitme, dokunma, denge ve vücut farkındalığı gibi duyusal bilgilerin işlenmesinde güçlük yaşar. Duyuların düzgün bir şekilde işlenememesi, çocuğun dil ve iletişim becerilerini olumsuz etkiler.
Ergoterapinin Rolü
Ergoterapistler, duyusal bilgileri doğru şekilde işleyemeyen çocuklara “duyusal bütünleme terapisi” uygular. Bu terapi, çocuğun dikkatini toplamasına, öğrenme becerilerini geliştirmesine ve sosyal ilişkilerini güçlendirmesine yardımcı olur. Bu sayede çocuğun iletişim becerileri ve konuşma gelişimi desteklenir.
Ergoterapi kimlere önerilmelidir?
- Duyu bütünleme sorunları olan çocuklar
- İnce, kaba motor beceriler ve oral motor gelişiminde gerilik olanlar
- Davranış düzenleme sorunları olan çocuklar
- Dikkat ve odaklanma sorunları olan çocuklar
- Sosyal beceriler ve iletişim sorunları olan çocuklar
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Ergoterapi Departmanı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi, Dil Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55