Çocuklarda Konuşma Sesi Bozuklukları (Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluklar)
Çocuklar konuşmayı edinirken bazı hatalar yapabilirler. Bu dil gelişiminin doğal bir parçasıdır ve belirli bir yaşa kadar normal kabul edilir. Belirli bir yaştan sonra artık görülmemesi beklenir.
Ülkemizde çocuklarda konuşma sesi bozukluğu sıklığı %5,6 olarak rapor edilmiştir. Erkeklerde kızlara göre daha sık görülmektedir.
Konuşma sesi bozuklukları ne zamana kadar normaldir?
Dört yaş ve üzerinde çocukların ev ortamı dışında da çoğunlukla anlaşılır bir şekilde konuşması beklenir. Dört yaş ve üzerinde bir çocuk bazı seslerin üretiminde yanlışlık yapıyorsa, bazı sesleri hiç üretemiyorsa ya da hece değişimi ve hece silme gibi fonolojik hatalar yapıyorsa Konuşma Sesi Bozuklukları yönünden değerlendirilmelidir.
Çocuklarda konuşma sesi bozukluğu bulguları nelerdir?
Sesi önleştirme (kapı yerine tapı)
Son sesi atma (kitap yerine kita)
Ses ekleme (kamyon yerine kamayon)
Hece atma (masa yerine ma)
Hece değişimi (televizyon yerine teleyonviz) gibi.
Konuşma sesi bozukluklarının çocuklar üzerine etkileri nelerdir?
Konuşma Sesi Bozukluklarında çocuğun söylediğinin bir kısmı ya da tamamı başkaları tarafından anlaşılamaz. Bu durum çocuğun yanlış anlaşılmasına veya anlaşılmamasına, akran iletişiminde sorunlara ve özgüven kaybına neden olabilir. Bu çocuklarda okul çağında okuma ve yazma zorlukları görülme ihtimali artar.
Konuşma sesi bozuklukları nasıl düzelir?
Dil ve konuşma terapistleri, konuşma sesi bozuklukları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Terapistler ayrıntılı değerlendirme ile sorunu tespit eder ve çocuğa özel terapi planı hazırlarlar. Dil ve konuşma terapisinin hedefi, çocuğun üretemediği sesleri üretebilir hale gelmesi, hata örüntülerinin ortadan kalkması ve çocuğun edindiği sesleri günlük hayatta kullanabilmesidir.
Doç. Dr. Muhammet Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Dil ve Konuşma Terapisi Departmanı
Atakum-Samsun
Tel: 05523690655