Çocuklarda Ses Hassasiyeti için Aileler Ne Yapabilir?
Ses hassasiyeti olan çocuklar için ebeveynlerin ev ve sosyal yaşamda dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar çocuğun hassasiyetini yönetmek, azaltmak ve bu duruma bağlı oluşacak stres, kaygı veya davranışsal sorunları en aza indirmek için önemlidir.
Ebeveynlerin çocuklarının ses hassasiyetinin nedenleri ve süreci nasıl yöneteceklerini anlamaları çocuklarına daha iyi bakım vermelerini sağlar. bu amaçla çocuk hekimi ve ergoterapistlerden destek alınmalıdır.
Ebeveynler çocuklarının hangi seslere daha fazla tepki verdiğini gözlemlemeli ve bu seslerden kaçınmaya çalışmalıdır. Daha sonra bir plan çerçevesinde çocuğun bu seslerle başa çıkmasını öğrenmesi için küçük ve güvenli adımlarla sese maruz kalmasını sağlanabilir.
Ses hassasiyeti ile ilişkili sorunları hafifletmek ve çocuğun rahat bir çevrede gelişimini sağlamak için aşağıdaki stratejiler uygulanabilir:
- Ani ve yüksek sese maruziyetten kaçınılmalıdır.
- Elektronik cihaz gürültüleri en aza indirilmelidir.
- Sesli ev aletleri çalıştırılmadan önce çocuk haberdar edilmelidir.
- Bebekler ses hassasiyeti sebebiyle uykularından ani seslerle irkilebilir. Bu yüzden uyandırmak gerekiyorsa sessizce yaklaşılmalı ve yumuşak hareketlerle uyandırılmalıdır.
- Gürültülü bir ortama girilecekse çocuk zihnen ve duygusal olarak buna önceden hazırlanmalıdır.
- Gürültülü ortama giriş, çocuğun tepkileri izlenerek ve kademeli yapılmalıdır.
- Uyku için mümkün olduğunca ses geçirmeyen, sakin bir ortama oluşturulmalıdır. Bu amaçla gürültü kaynaklarından uzak, az sesli bir oda seçilmelidir.
- Gün içerisinde ve uyku öncesi düşük seviyede, rahatlatıcı ve yavaşlatıcı klasik müzik ya da doğa sesleri gibi sakinleştirici sesler kullanılabilir.
- Ani ve yüksek sesleri maskelemek ve etkilerini azaltmak için gerektiğinde beyaz gürültü kullanılabilir. Beyaz gürültü özellikle uykuya dalma ve sürdürmeye yardımcı olabilir.
- Oda içindeki yankıyı ve dışardan gelen sesleri azaltmak için ses izolasyonu yapılabilir. Bu amaçla özellikle yatak odasında kapı ve pencereler için ses yalıtımı yapılabilir, kalın perde ve halılarla ortamın ses emiciliği artırılabilir.
- Çocuk, seslere kademeli olarak maruz bırakılmalıdır. Sesli uyarılarla temas ettiğinde rahatsızlık yaşayıp yaşamadığı gözlemlenmeli, rahatsızlık yaşadığı fark edildiğinde ses kısıtlaması yapılmalıdır.
- Oyun oynarken hassasiyet yaşamaması için yüksek sesli oyuncaklar yerine sessiz, dokunsal ve görsel olarak uyarıcı oyuncaklar öncelikle tercih edilmelidir.
- Ses düzeyi kademeli olarak artan oyun ve oyuncaklar, çocuğun seslere adaptasyonunu kolaylaştırabilir. Sesli oyun ve oyuncakların çocukta rahatsızlık oluşturup oluşturmadığı dikkatle izlenmeli, rahatsızlık hissedildiğinde uyaran azaltılmalı, ara verilmeli veya uzaklaştırılmalıdır.
- Ses hassasiyeti azalıncaya kadar alışveriş merkezleri, yoğun trafiğin olduğu yerler gibi gürültülü dış ortam aktivitelerini olabildiğince sınırlandırılmalıdır. Çocuğun bu tür yerlerde daha kısa süre tutulmasına dikkat edilmelidir.
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Çocuk Gelişimi Departmanı
Bebek ve Çocuk Uyku Danışmanlığı Programı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi Dil ve Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55