Kişinin vücudundan ve çevreden, duyu organları ile aldığı bilgileri beyinde işleyerek anlamlı ve amaca uygun yanıtlar oluşturma becerisidir. Dünyayı nasıl algıladığımıza ve nasıl davranacağımıza duyu bütünleme sürecimizin ardından karar veririz. Bu süreç, doğumla başlayan, gelişimi kişiler arasında belirgin farklılıklar gösteren karmaşık bir edinme ve öğrenme sürecidir.
Normal gelişim gösteren bir çocuğun duyu organları ile vücudundan ve çevreden aldığı bilgileri beyinde işlemesi, yorumlaması, eski bilgi, deneyim ve becerileri ile bütünleştirerek anlamlı ve organize bir cevap oluşturması beklenir. Sağlıklı işleyen bu süreç sonunda çocuk iç ve dış dünyaya uyum sağlar.
Samsun BEKAM Ergoterapi Merkezi’nde pediatrik ergoterapistler tarafından duyu bütünleme değerlendirmeleri yapılmaktadır.
DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞU NEDİR?
Kişinin vücudundan ve çevreden gelen uyarıları duyu organları aracılığı ile algılaması, bu uyarıları beyinde işlemesi, bütünleştirmesi, uygun ve organize cevaplar oluşturması aşamalarından herhangi birinde zorluk yaşamasıdır. Duyu bütünleme bozukluğu yaşayan bireyler algılama, öğrenme, uyum ve davranışlarını düzenleme konusunda yaş ve gelişim düzeylerine göre beklenen performansı gösteremezler.
Çocuklarda Görülen Bulgular Nelerdir?
- Dikkat eksikliği
- Odaklanma ve konsantrasyon problemleri
- Öğrenme güçlüğü
- Zayıf hafıza, unutkanlık
- Aşırı hareketlilik (hiperaktivite)
- Sakarlık, sık yaralanma
- Kaba ve ince motor becerilerde problem
- Parmak ucunda yürüme
- Zayıf kas tonusu
- Kendini kontrol etme problemleri, aşırı tepkisellik
- Uyku problemleri
- Yeme problemleri, aşırı seçicilik, sürekli yiyecekler koklama
- Konuşma bozuklukları, geç konuşma
- Aşırı korku
- Sürekli yorgunluk
- Sese tepki vermeme, sesin yönünü bulmada güçlük
- Her şeyi ağza götürme
- Değişime uyum sağlamada zorluk, yeniliklere direnç gösterme
- Dönme ve baş aşağı durmayı tolere edememe
- Yaşına uygun oyun oynamada güçlük
- Grup oyun ve aktivitelerine uyum sağlayamama
- Dokunmaya, tatmaya, ışık, ses ve kokuya zayıf veya abartılı hassasiyet
- Taşıt tutması
- Diş fırçalamama, tırnak ve saç kestirmeme
- Çorap, kot pantalon gibi kıyafetleri giymek istememe
- Düşme korkusu
DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ NEDİR?
Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle bireylerin iç ve dış dünyadan gelen uyarıları algılama, işleme ve uygun cevaplar oluşturma becerilerinin geliştirilmesidir.
Terapi; Postür, denge, ince ve kaba motor beceriler, görsel algı, uzamsal algı, dikkat, odaklanma, yeni durumlara uyum, planlama, resim yapma ve yazı yazma gibi günlük yaşam ve akademik becerileri destekleyen çok sayıda etkinlik ve çalışmayı kapsar.
Duyu bütünleme tedavisi pediatrik ergoterapinin temel ilgi alanlarından birisidir.
Samsun BEKAM Ergoterapi Merkezi’nde pediatrik ergoterapistler tarafından hem sağlıklı hem de sağlık sorunu olan çocuklara yönelik duyu bütünleme uygulamaları yapılmaktadır.
ÇOCUKLARDA TERAPİNİN YARARLARI NELERDİR?
Çocukların iç ve dış dünyadan gelen duyusal uyarıları doğru olarak tanımlaması ve bu uyarılara anlamlı ve uygun cevaplar vermelerine yardımcı olur. Bu sayede çocuğun çevresiyle sosyal, duygusal ve fiziksel olarak pozitif etkileşim kurması sağlanır. Duyu bütünleme terapisi doğrudan merkezi sinir sistemine etki ettiği için çocukların nörolojik gelişimlerine önemli katkılar sağlar.
Samsun BEKAM Ergoterapi Merkezi hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.