Duyusal oyun nedir?
Duyusal oyun çocukların duyu organları aracılığı ile öğrenme ve beceri kazanmalarını sağlayan, hedefleri belli, yapılandırılmış oyunlardır. Doğru seçilmiş duyusal oyunlar çocukların duyu bütünleme süreçlerini destekleyip geliştirir.
Her duyusal oyun her çocuk için yararlı mıdır?
Her çocuğun duyu eşiği ve duyusal ihtiyacı diğerlerinden farklı ve kendine özeldir. Oyun seçiminde çocuğun duyu profili, duyusal uyarı ihtiyacı ve tipi dikkate alınmalıdır. Çocuğun duyu profili dikkate alınmadan oynatılan duyusal oyunların olumsuz sonuçları olabilir. Bu durum duyu bütünleme sorunu olan çocuklar söz konusu olduğunda özellikle önemlidir.
Örnek olarak duyu eşiği yüksek, uyaran arayışı içinde olan, hareketli ve kıpır kıpır çocuklarla daha az materyalle, daha sade bir ortamda ve daha sakin oyunlar tercih edilebilir. Işık, ses veya dokunma hassasiyeti olan çocukların rahatsız oldukları uyaranlarla kontrollü bir şekilde temas ettirilmeleri diğer bir doğru yaklaşımdır.
Duyu bütünleme bulgularına sahip çocuklarla oynanacak oyunlar konusunda bir ergoterapistten yardım alınması uygun olacaktır.
Duyusal oyun ve duyu bütünleme terapisi arasındaki farklar nelerdir?
Duyusal oyun; çocukların gelişimi destekleyici bir araçtır. Buna karşılık duyu bütünleme terapisi alanında deneyimli uzmanlar tarafından ihtiyacı olan çocuklara uygulanan bir terapi programıdır. Duyu bütünleme terapisi bu alanda eğitim almış ve uzmanlaşmış ergoterapistler tarafından uygulanmaktadır.
Etiketler: Atakum, Samsun, Ergoterapi, Ergoterapist, Duyu bütünleme, Duyusal oyun, Duyu bütünleme terapisi, Ergoterapist Buse Aydın, Ergoterapist Sinem Özkaya, Ergoterapist Zişan Özkaya