Kekemelik nedir? Kekemelik kalıcı mıdır?
KEKEMELİK KALICI MIDIR? DÜZELİR VEYA GEÇER Mİ?
Kekemeliğe sahip çocukları olan aileler sıklıkla “Çocuğumdaki kekemelik kalıcı mı? Kekemelik düzelir veya geçer mi? Kekemeliğin tedavisi var mı? Kekemelik tekrarlar mı?” gibi sorular sormaktadır.
Kekemelik düzelir veya geçer mi?
Çocukluk çağında başlayan kekemeliklerin bir kısmı tamamen düzelir. Bir kısmı ise tekrarlayabilir ya da kalıcı olabilir.
Araştırmalar, 2-5 yaş arasında başlayan kekemeliklerin %75-80 oranında kendiliğinden düzeldiğini göstermektedir. Bu yaş grubunda kekemelik genellikle geçici olup, dil becerilerinin gelişim süreciyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Spontan düzelme genellikle 6-12 ay içinde olur.
Kekemeliğin seyrini etkileyen faktörler:
Çeşitli faktörler kekemeliğin düzelip düzelmeyeceği hakkında fikri verebilir. Bunların başlıcaları çocuğun yaşı, kekemeliğin başlama zamanı, cinsiyet, aile öyküsü ve kekemeliğe yönelik terapi ve müdahale yöntemi ve zamanıdır.
- Başlangıç yaşı: Kekemelik ne kadar erken başlarsa, düzelme ihtimali o kadar yüksektir. 3,5 yaşından önce başlayan kekemeliklerin uzun dönem sonuçları geç yaşta başlayanlara göre daha iyidir. 7 yaşından sonra devam eden kekemeliklerin kalıcı olma ihtimali daha yüksektir.
- Cinsiyet: Erkek çocuklarında kekemeliğin devam etme olasılığı kızlara göre daha yüksektir. Başka bir ifade ile kızlarda kekemeliğin kalıcı olma ihtimali daha düşüktür.
- Aile Öyküsü: Ailesinde kekemelik öyküsü olan çocuklarda kekemeliğinin kalıcı olma riski daha fazladır.
- Erken Müdahale: Dil ve konuşma terapistleri tarafından uygulanan terapiler, çocuğun kekemeliğini yönetmesine ve düzeltmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, erken yaşta başlanan terapilerin uzun vadeli sonuçları iyileştirdiğini göstermektedir.
- Psikososyal Faktörler: Çocuğun kekemelikle başa çıkma stratejileri, çevresel etkenler ve aile desteği de kekemeliğin seyrinde önemli bir rol oynar. Ailelerin çocuklarının kekemeliği hakkında bilgi ve farkındalık düzeyinin artması ve çocuk için destekleyici bir ortam oluşturulması çocuğun özgüvenini korumasına yardımcı olur.
Sonuç olarak:
Çocukluk çağında başlayan kekemelikler genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak bazı çocuklarda kekemelik kalıcı olabilir. Erken müdahale ve destekleyici çevre, kekemeliğin düzelme olasılığını artırabilir. Kekemelik kalıcı olsa bile dil ve konuşma terapisi ile çocukların konuşma akıcılığını yönetme becerileri geliştirilebilir ve öz güvenleri korunabilir.
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Dil ve Konuşma Terapisi Departmanı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi, Dil Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55