ERGOTERAPİ DESTEKLİ DUYUSAL OYUN ATÖLYESİ

Samsun Duyu Bütünleme Merkezleri

Duyusal Oyun Atölyemiz Hakkında Merak Edilenler

Duyusal Oyun Atölyemizle ilgili sıklıkla sorulan bazı sorular asağıdaki gibi olup bu hizmetimizle ilgili soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.

DUYUSAL OYUN; çocukların duyu organları aracılığı ile öğrenme ve beceri kazanmalarını sağlayan, hedefleri ve kazanımları belli, yapılandırılmış oyunlardır.

Çocukların alışkanlıkları, davranışları, öğrenme ve gelişimleri “DUYU BÜTÜNLEME” adı verilen bir süreçle gelişir. Duyu profilleri dikkate alınarak oynatılan DUYUSAL OYUNLAR, çocukların DUYU BÜTÜNLEME süreçlerini destekler ve geliştirir.

DUYUSAL OYUNLARDA beş duyu olarak adlandırılan görme, işitme, dokunma, tatma ve koklamanın yanında denge ve derin duyu adı verilen iki duyu daha, aktif şekilde kullanılır.

Duyu organları aracılığı ile beyne ulaşan her uyarı, gelişmekte olan çocuk beyninde yeni nöronal yollar ve sinaptik bağlantılar oluşur. Bu şekilde beyin hem yapı hem de fonksiyon olarak değişir ve gelişir. Bu durum nöroplastisite (Beyin Esnekliği) olarak adlandırılır. DUYUSAL OYUNLAR, beyin esnekliğini (nöroplastisite) güçlü bir şekilde destekler.

DUYUSAL OYUNLAR; çocuklarda dil, bilişsel, sosyal ve motor becerilerin gelişimini destekler, problem çözme becerilerini geliştirir. Grup şeklinde uygulanan DUYUSAL OYUNLAR, çocuğun diğer grup üyeleri ile koordineli olarak çalışma becerilerini geliştirir, sıra bekleme, yardımlaşma, taklit etme, sorumluluk alma başta olmak üzere iletişim ve etkileşim becerilerini güçlendirir.

Normal gelişim gösteren ve duyu bütünleme sorunu olmayan çocuklarda DUYUSAL OYUNLAR güvenle oynanabilir. Ancak özellikle gelişim basamaklarından bir ya da daha fazlasında sorun yaşayan, duyu eşikleri normalin altında veya üzerinde olan ve/veya duyu bütünleme sorunu olan çocuklarda DUYUSAL OYUN seçiminde uzmanlardan destek alınmalıdır.

Duyusal eşiği yüksek ve duyu arayışı olan bir çocuk ile duyusal eşiği düşük ve uyarandan kaçınan çocuk için seçilecek oyunun birbirinden çok farklı olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğun duyu profili dikkate alınmadan oynatılan duyusal oyunlar çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Duyu bütünleme süreci; Ergoterapi Biliminin temel çalışma alanlarından birisidir. BEKAM Duyusal Oyun Atölyesi, Pediatrik ergoterapistler tarafından ergoterapide kabul gören bilimsel yaklaşım ve doğrular esas alınarak geliştirilmiştir. 

BEKAM Duyusal Oyun Atölyesinde oyun ve aktivite planlamaları, alanlarında deneyimli ergoterapist ve çocuk gelişimciler tarafından çocukların duyusal profilleri dikkate alınarak yapılmaktadır.  

BEKAM Duyusal Oyun Atölyesinde bir yandan çocukların duyu gelişimleri desteklenirken, diğer yandan duyu bütünleme sorunu olan çocukların duyusal eşiklerinin normale getirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

BEKAM Duyusal Oyun Atölyesinin en önemli kazanımlarından birisi de; programa katılan çocukların ebeveynlerinin, çocuklarının duyusal profilini tanıma ve bu profile uygun davranma konusunda beceri ve farkındalık kazanmalarıdır.  

BEKAM Duyusal Oyun Atölyesi 12-60 ay arası tüm çocuklar için uygundur. Program; çocuğun yaşı, gelişim düzeyi ve duyusal profiline göre bireysel veya grup şeklinde uygulanmaktadır.

Çocuk Gelişimci Ecem Nur ÖZÇELİK

Ergoterapist Buse AYDIN

Ergoterapist M. Sinem ÖZKAYA

Ergoterapist S. Zişan ÖZKAYA