DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Duyu bütünleme bozukluğu nedir?
Duyu bütünleme ya da işlemleme bozukluğu, çocuklarda sık görülen bir durumdur.
Duyusal bütünleme teorisi jean ayres tarafından geliştirilmiştir. Ayres’e göre, duyusal bütünleme bozukluğu, beyinin duyusal bilgiyi alma, düzenleme ve kullanma yeteneğinde yaşanan bir problemdir. Bu problem çocuğun günlük yaşam aktivitelerini, topluma katılımını, bağımsızlık ve fonksiyonelliğini olumsuz etkiler.
Duyu bütünleme bozukluğu düzeltilebilir mi?
Duyu bütünleme sorunları uygun terapi ve müdahalelerle iyileşebilir ve/veya düzelebilir. Çocuklar büyüdükçe ve uygun terapötik yaklaşımlar (ergoterapi, duyu bütünleme terapisi vb.) Uygulandıkça, beyin duyusal bilgileri daha etkili bir şekilde işleyip organize etmeye başlar. Duyu bütünleme terapisi, çocuğun nörolojik sistemini uyaran aktiviteler sunarak beyin ve vücut arasındaki duyusal iletişimi geliştirir. Bu süreç, özellikle erken müdahale ile daha başarılı sonuçlar verebilir.
Duyu bütünleme bozukluğuna bağlı sorunlar tamamen geçer mi?
Tamamen geçip geçmeyeceği, çocuğun bireysel durumu, bozukluğun şiddeti, çocuğun beyin plastisitesi (beynin kendini yeniden organize edebilme yeteneği), erken müdahale ve terapilerin etkinliğine bağlıdır. Bazı çocuklarda duyu bütünleme sorunları tamamen düzelebilirken, diğer çocuklarda belirli zorluklar yaşam boyu sürebilir. Ancak genellikle duyu bütünleme terapisi sayesinde şikâyet ve bulgular büyük ölçüde azalır ve günlük işlevlerde anlamlı iyileşmeler görülür.
Duyu bütünleme bozukluğu yaşam boyu kalıcı mıdır?
Bazı çocuklarda, özellikle ağır düzeyde duyu bütünleme sorunları olanlarda, semptomlar yaşam boyu kalıcı olabilir. Ancak bu durumda bile, çocuk büyüdükçe ve uygun müdahaleler alındıkça, işlevsel olarak günlük hayatta bu sorunlarla başa çıkma becerileri geliştirilir. Hafif vakalarda çocuk, yaşla birlikte bu sorunları büyük ölçüde aşabilir. Özellikle çocuklarda beyin plastisitesi yüksek olduğu için doğru destek ve müdahale ile semptomların hafifletilmesi mümkündür.
Sonuç:
Duyu bütünleme bozukluğu tedavi edilebilir ve uygun terapilerle çocukların büyük bir kısmında düzelme görülebilir. Ancak tamamen geçip geçmeyeceği, çocuğun bireysel özelliklerine ve bozukluğun şiddetine bağlıdır. Erken tanı, bireye özel uygun müdahale programları ile çocukların duyu bütünleme becerilerini geliştirmeleri ve günlük işlevlerini sürdürebilmeleri mümkündür.
Duyu bütünleme bozukluğu ile ilgili detaylı bilgi ve çocuklarda duyu bütünleme bozukluğu bulguları için:
https://bekam.com.tr/blog/duyubutunleme/
https://bekam.com.tr/blog/duyu-butunleme-bozuklugu-tedavi-edilir-mi
Samsun’da duyu bütünleme terapisi uygulayan merkezler ve ergoterapistler için:
https://bekam.com.tr/samsun-ergoterapi-merkezleri-ve-ergoterapistler/
Doç. Dr. M. Şükrü PAKSU Çocuk Kliniği
Ergoterapi Departmanı
Mimarsinan Mahallesi 176. Sokak No: 6AB
BEKAM Ergoterapi, Dil Konuşma Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Yanı
Atakum-SAMSUN
Tel: 0552 369 06 55