Çocuk Nefes Atölyesi
Solunum hızı ve derinliği, kalp hızı, kan basıncı ve vücut ısısı gibi birçok yaşamsal fonksiyonumuz beynimiz tarafından otomatik olarak düzenlenir. Bu fonksiyonlardan sadece solunum hız ve derinliğini bilinçli olarak değiştirebilir ve düzenleyebiliriz. Solunum paternimiz; asit-baz dengesi başta olmak üzere tüm vücut kimyamızı etkiler. Aynı zamanda solunum şeklimiz ile psikolojimiz arasında da yakın bir ilişki vardır. Bu etkileşimler iki yönlüdür. Bir yandan solunum şeklimiz fizyolojimizi ve psikolojimizi etkilerken diğer yandan fizyoloji ve psikolojimiz solunum paternimizi belirler.
Çocukların solunum şekilleri kendilerine özeldir ve fizyolojiktir. Bebekler ağırlıklı olarak diyafram nefesi alırlar, nefes paternleri içinde bulundukları durum ve ruh halleri ile uyumludur. Yaş ile birlikte yaşadığımız olumsuz deneyimler, korku, endişe ve kaygılarımız, en önemlisi içinde bulunduğumuz çevre solunum şeklimizi değiştirebilir. İlginç şekilde değişen solunum şekli bumerang etkisi ile ruh halimizi olumsuz etkiler. Bir süre sonra nefesimiz ve ruh halimiz arasında birbirini olumsuz etkileyen bir kısır döngü oluşur.
Gergin, stresli veya öfkeli olduğumuzda, heyecanlandığımız ya da korktuğumuzda istemsiz olarak kısa, yüzeyel ve sık nefes alıp veririz. Kısa süreli bu şekildeki nefes paterni savaş ya da kaç şeklindeki bizi tehlikelerden koruyan yaşam refleksimizin sonucudur ve yararlıdır. Ancak bu solunum şekli yaşamımızın büyük kısmına hakim olduğunda gergin, stresli, kaygılı ve öfkeli biri olma eğiliminde oluruz. İçe kapanma ve duygularını baskı altında tutma ile nefesi içinde tutma arasında da benzer bir ilişki vardır.
Tüm bu olumsuzlukların tersi de mümkündür. Solunumumuzu kontrol ederek ruh halimizi iyileştirebilir veya olumlu bir ruh hali ile daha doğru bir nefes paternine ulaşabiliriz. Nefesi kontrol ederek duyguları kontrol etmek yüzyıllardır bilinen ve uygulanan etkili bir yöntemdir.
Doğru nefes ne yavaş ne de hızlı nefes alma değildir. Doğru nefes diyafram (karın) veya göğüs solunumu yapmak da değildir. Doğru nefes fizyolojimize ve içinde bulunduğumuz duruma uygun nefes alıp vermedir.
Çocuklarımıza doğru nefes eğimi vererek onların duygularına hakim, pozitif ve dingin bir ruh haline sahip, sağlıklı bireyler olmalarına yardımcı olabiliriz. ÇOCUK NEFES KOÇLUĞU EĞİTİMİ’nin temel amacı budur.
KAZANIMLAR
- Nefes farkındalığı oluşturur,
- Yaşam boyu kullanılacak doğru nefes teknikleri kazandırır,
- Özgüveni geliştirir,
- Akademik ve sosyal başarı için pozitif motivasyon sağlar,
- Solunum kaslarını güçlendirir,
- Akciğer kapasitesini artırır,
- Ruhsal ve bedensel zindelik ve iyilik hali oluşturur